Posició en contra de la pretensió d’excloure Alacant de la zona de predomini lingüistic valencià
La Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià es posiciona en contra de la declaració aprovada pel ple de l’Ajuntament d’Alacant que pretén situar aquesta ciutat fora de l’àrea de predomini lingüísitc valencià establerta, en el seu moment, per la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (1983). Aquest comunicat compta amb el suport de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC) i de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU).
Comunicat de la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià (FedinesPV) en rebuig a la declaració aprovada per l’Ajuntament d’Alacant que pretén situar la ciutat fora del predomini lingüístic valencià
El passat 26 de juny de 2025, els representants del PP i de VOX a l’Ajuntament d’Alacant van aprovar una declaració per a sol·licitar la modificació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV), en vigor des del 1983, per a adscriure la ciutat alacantina a la zona de predomini lingüístic castellà.
La FedinesPV considera que aquesta declaració és un atac inacceptable a la llengua dels valencians i les valencianes, que s’insereix en una campanya persistent d’ambdós partits per a fer descarrilar els intents de recuperació i de normalització del valencià. La llista és llarga: una consulta amb l’objectiu de qüestionar l’ensenyament en valencià, la negació d’ajudes a les entitats en defensa de la llengua o la retallada del pressupost de la mateixa Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL); també l’atac a la normalització de la toponímia dels pobles i les ciutats valencianoparlants o l’eliminació progressiva del valencià en els mitjans públics són exemples d’aquesta ofensiva antivalenciana.
La declaració aprovada pel Ple de l’Ajuntament d’Alacant el passat juny, però, és un salt qualitatiu en aquesta escomesa, ja que pretén alterar una de les poques lleis efectives en la protecció de la llengua pròpia que va sorgir dels consensos de la transició a la democràcia. No es tracta només d’alterar la llei, sinó que es pretén alterar la història i la identitat dels alacantins i alacantines –i, per extensió, de tot el País Valencià.
Entre altres qüestions, apel·lar –com fa la declaració– a l’existència d’una majoria castellanoparlant a la ciutat d’Alacant és negar el procés de substitució lingüística que s’ha produït durant el segle XX. Aquest procés, com expliquen les autoritats lingüístiques de la Universitat d’Alacant, «no ha estat […] ni espontani ni inevitable, sinó el resultat de polítiques lingüístiques repressores i d’una diglòssia estructural exercida sobre els alacantins i, en general, sobre les minories lingüístiques».
En els més de quaranta anys de vigència la LUEV ha servit per a recuperar alguns espais de normalitat per a la llengua i ha donat cobertura a moltes iniciatives sorgides des de la mateixa societat. Per això, una possible modificació d’aquesta Llei pot acabar invalidant-la per complet, i retronar-nos a l’època fosca en què el valencià no comptava amb cap tipus de protecció oficial, tot vulnerant, de nou, els drets de les persones valencianoparlants.
La Federació d’Instituts d’Estudis del PV és una entitat que agrupa centres d’estudis locals i comarcals que tenen com a objectiu la protecció, l’estudi i la difusió del patrimoni del País Valencià, i la llengua, sens dubte, és un dels patrimonis principals dels valencians i valencianes; un patrimoni que ens uneix i ens identifica.
Per tot açò, la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià se suma al posicionament en contra d’aquesta delcaració que ja han manifestat les institucions acadèmiques, les entitats en defensa de la llengua i les associacions culturals i cíviques que treballen per la protecció i recuperació del patrimoni valencià.