XIII Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs

“Infraestructures i comunicacions al Pirineu”. Puigcerdà, 29, 30 de setembre i 1 de novembre

XIII Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs
XIII Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs

El Col·loqui Internacional d'Estudis Transpirinencs, de caràcter biennal, està organitzat per l'Institut Ramon Muntaner, l'Arxiu Comarcal de Cerdanya, el Grup de Recerca de Cerdanya, l'Institut d’Estudis Ceretans, el Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, l'Institut de Desenvolupament de l'Alt Pirineu i l'Aran, el Centre d'Estudis Ribagorçans, l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell i la Societat Andorrana de Ciències.

La tretzena edició tindrà lloc al Museu Cerdà (C/ d'Higiene de Rivera, 4), a Puigcerdà els dies 29, 30 de setembre i 1 d'octubre.

En aquesta ocasió, el col·loqui se centrarà en l'anàlisi de les infraestructures i les comunicacions al Pirineu. En aquest sentit, la realitat d'un territori la condicionen múltiples variables. Les infraestructures que s'han construït o bé les que s'han programat i no executat, així com les comunicacions de tot tipus, tant les que faciliten els desplaçaments geogràfics com les que permeten els serveis i fluxos digitals, són aspectes fonamentals per entendre l'ordenació territorial, les dinàmiques socials, econòmiques, polítiques i culturals d'un territori, les seves relacions amb d'altres zones i el seu paper en un context més global.

El col·loqui s'estructurarà al voltant dels tres àmbits temàtics següents:

  • Àmbit 1. Infraestructures i comunicacions al llarg de la història (fins al segle XIX)

  • Àmbit 2. Comunicacions com a factor d'estructuració del territori

  • Àmbit 3. Actualitat i perspectives de futur

El tretzè Col·loqui Internacional d'Estudis Transpirinencs s'emmarca en el projecte «Pobles Abandonats. Una herència universal per al coneixement i desenvolupament del territori», liderat per l'IRMU i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el qual s'ha encarregat d'estudiar el fenomen del despoblament als territoris de parla catalana.

Dins la programació del col·loqui destaquem la presentació del projecte "Pobles abandonats. Una herència universal per al coneixement i desenvolupament del territori", a càrrec d'Oscar Jané i M. Carme Jiménez (codirectors del projecte); les ponències: "Infraestructures i comunicacions al Pirineu. Una visió des de l'IDAPA", a càrrec d'Eva Fiter (Directora de l'IDAPA-Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i l'Aran); "Planificacions successives i construccions ajornades. La formació del sistema de transport modern a Catalunya (1779-1935)", a càrrec de Teresa Navas Ferrer (Universitat Politècnica de Catalunya) i "Dificultats naturals i esforços humans: les comunicacions pirinenques", a càrrec de Josep Oliveras (URV, expresident de la Societat Catalana de Geografia-Institut d'Estudis Catalans); així com la taula rodona sobre l'actualitat i les perspectives de futur, amb Rafael Giménez Capdevila (president de la Societat Catalana de Geografia, filial de l'Institut d'Estudis Catalans), Enric Quilez (president del Grup de Recerca de Cerdanya), Sebastià Mijares (portaveu d'Andrail) i  Erola Simon (Arxiu Comarcal de Cerdanya) com a moderadora.

A més, com a activitats complementàries al col·loqui, també hi haurà una mostra d'audiovisuals, emmarcada a la 13a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic, i la visita nocturna a Puigcerdà i els seus entorns: Pla d'Enveig i Sèquia de Puigcerdà.

Les presentacions de ponències i comunicacions al XIII Col·loqui Internacional d'Estudis Transpirinencs també es podran seguir en directe a través del canal de Youtube de l'IRMU.

INSCRIPCIONS

Us recordem que us podeu inscriure al col·loqui fins el 22 de setembre de 2023.

Aquesta inscripció la podeu fer mitjançant la butlleta electrònica que trobareu al següent enllaç: www.irmu.org/projects/transpirinencs.

El preu de la inscripció general és de 65€ i el de la inscripció reduïda –per a membres de centres d'estudis i estudiants–, és de 50€. El preu dona dret a les actes, als dinars de dissabte i diumenge i a les activitats complementàries que es programin.

Podeu descarregar el programa aquí