IV Jornada sobre historiografia local. Inscripcions fins el 2 de novembre

Dedicada al Sexenni democràtic i els límits de l’estat liberal (1860-1880). Lleida, 11 de novembre

IV Jornada sobre historiografia local. Inscripcions fins el 2 de novembre
IV Jornada sobre historiografia local

La jornada tindrà lloc a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (Pl. de la Catedral, s/n, Lleida) el dissabte 11 de novembre de 2023. Organitzada per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Barcelona i l’Institut Ramon Muntaner, amb el Suport del Derpartament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. 

El Sexenni democràtic (1868-1874) resta, a cent cinquanta anys vista, com un dels períodes més interessants i complexos de la nostra vida política contemporània. L'assaig de regenerar i democratitzar la vida col.lectiva va anar acompanyat d'entusiasme i esperança, però també de crítiques i temor, i d'una pugna intensa en què diversos actors socials i institucionals van assajar fer prevaldre els seus ideals i interessos, dificultant així l'assentament d'un règim
polític estable. En definitiva, s'estaven dirimint contenciosament els límits, la configuració, de la societat i l'estat liberal.
A partir de les ponències de diversos especialistes i en el marc més ampli de 1860-1880, període en què poden ser observades amb més perspectiva, la jornada proposa abordar algunes de les qüestions fonamentals que es van plantejar en el Sexenni. S'examinaran quines han estat i quines podrien ser les contribucions dels estudis locals i comarcals en la comprensió de temes i aspectes com ara la Revolució de 1868, la I República, la tercera guerra Carlina, la mobilització i la representació polítiques, els poders locals, la conflictivitat social o el context cultural, entre d'altres.

El programa de la jornada inclou vuit conferències estructurades en tres àmbits: la política / la societat / la cultura.

Inscripció i dinar gratuïts, prèvia confirmació a: ccepc@iec.cat o al telèfon 933 248 585 ext.131
Termini per a les inscripcions: 2 de novembre de 2023

Podeu descarregar el díptic de la jornada, amb el programa complet aquí