Programa defintiu Recercat 2023

Lloret de Mar, 4 al 7 de maig

Programa defintiu Recercat 2023
Recercat 2023

El Recercat. Jornada de Cultura i Recerca Local, és un punt de trobada entre els centres i instituts d'estudis locals i comarcals dels territoris de parla catalana i els ateneus federats catalans. 

La dinovena edició d'aquesta jornada es realitzarà a Lloret de Mar, Capital de la Cultura Catalana 2023, els dies 4, 5, 6 i 7 de maig de 2023 i comptarà amb la coorganització del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, la Federació d'Ateneus de Catalunya i, com a amfitrions d'aquesta edició, l'Ajuntament de Lloret de Mar i el Centre d'Estudis Selvatans.

Enguany recuperant la presencialitat completa podrem gaudir de la tradicional carpa i fira de centres d'estudis i dels ateneus federats, situada a la Plaça de Pere Torrent, en la qual es podran trobar les novetats editorials de la recerca local i comarcal del conjunt dels territoris de parla catalana, així com una exposició de pòsters que mostren els projectes més destacats dels centres i instituts d'estudis locals i comarcals i dels ateneus federats participants. 

En l'apartat d'activitats, podreu assistir a la mostra d'audiovisuals dedicat, en aquesta ocasió a la temàtica "Amb ulls de dona" per tractar diferents punts de vista de dones professionals en diferents àmbits. També hi haurà la tradicional taula "Patrimoni a debat: reflexions des de la societat civil", amb la col·laboració de les comissions cíviques de patrimoni del Baix Llobregat i de les Terres de l'Ebre, que aquesta vegada durà per títol "Patrimoni al servei del turisme, un moment superat?". Posteriorment comptarem amb una interessant presentació sobre "La recerca en l'àmbit local i el seu reconeixement en el context acadèmic" amb la participació de la consellera de Cultura, l'honorable Sra. Natàlia Garriga, i el conseller de Recerca i Universitats, l'honorable Sr. Joaquim Nadal. D'altra banda, el Mosaic Recercat ens donarà a conèixer els últims projectes que estan duent a terme els centres d'estudis locals i comarcals. I, finalment, hi haurà una taula rodona per tractar la relació entre la transició energètica i el turisme.

Totes aquestes activitats són d'accés lliure per tothom i, a més, per qui no pugui assistir-hi presencialment també tindrà la possibilitat de seguir-les en directe a través del canal de Youtube de l'IRMU.

A més, també tindrà lloc l'acte de lliurament dels Premis Recercat, que tindrà lloc al Teatre Municipal de Lloret de Mar (Plaça de Germinal Ros, s/n), el dissabte 6 de maig, a les 13.30 hores. L'acte serà conduït per la periodista Txell Bonet i per complementar l'acte es comptarà amb l'actuació del grup Jutglars i la Fàbrica del So, grup de música tradicional de la Catalunya del Nord format per Pere Jordà, Vicent Vidalou i Isabelle Garcia.

Per altra banda, en el marc del Recercat es podran visitar les següents exposicions a la Biblioteca Municipal de Lloret de Mar del 4 al 13 de maig:

  • 100 anys de l'Obra del Cançoner Popular, a càrrec del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

  • La cultura oral dels paisatges agraris a l'Euroregió Pirineus-Mediterrània, a càrrec de l'Institut Ramon Muntaner, Consell Insular de Mallorca i el Rayon de Roquefort.

  • Contes, faules i històries orals d'arreu del món, a càrrec de l'Associació Cultural la Tella. 

  • Som Ateneus, a càrrec de la Federació d'Ateneus de Catalunya. 

  • Mostra bibliogràfica amb motiu dels 40 anys del Centre d'Estudis Selvatans, a càrrec del Centre d'Estudis Selvatans. 

Com a activitats complementàries, enguany gaudirem de més activitats programades: 

  1. Espectacle Quasi Opera. Divendres 5 de maig a les 22.00 h. Pati de la Rectoria de Lloret. En el marc de la commemoració dels 40 anys de la FAC.

  2. RECERXIC: Contes Reciclats. A càrrec de la Companyia Raig de Sol. Dissabte 6 de maig a les 11 h. a l'espai infantil de la Biblioteca Municipal de Lloret de Mar.

  3. Concert Teatre Líric Català. Dissabte 6 de maig a les 20.00 h. Teatre Municipal de Lloret de Mar. 

  4. Visita nocturna al patrimoni de Lloret de Mar. Dissabte 6 de maig a les 22.00 h. Visita guiada al cementiri modernista. 

  5. Visita als Jardins de Santa Clotilde i Santa Cristina. Diumenge 7 de maig. Primera visita a les 10.45 h. i la segona visita a les 12.15 h.

Podeu descarregar el programa aquí

Per a més informació: https://www.irmu.org/projects/recercat