‘Plecs d'història local’ obre una nova etapa

Plecs d’història local, suplement de la revista L'Avenç, arriba al número 175 amb una reestructuració completa i una ampliació del nombre de pàgines. Amb aquest motiu tindrà lloc un acte al Museu d'Història de Catalunya el dimecres 13 de novembre, on parlaran el director de L'Avenç; Josep M. Muñoz, el codirector del suplement, Ramon Arnabat, i Josep Santesmases, codirector del suplement, president de la CCEPC i vicepresident de l'Institut Ramon Muntaner. Seguidament hi haurà una taula rodona centrada en el tema "La necessitat de ser locals, també des de la història", amb la participació de Jesús Mestre, ex director de Plecs; Andreu Ginés (FEDINES i CCEPC), Sebastià Serra (UIB), Teresa Reyes (Diputació de Barcelona) i David Cao (UB i Patronat d'Estudis Osonencs), amb moderació de M. Carme Jiménez (IRMU).

Plecs d’història local és la publicació periòdica de referència de la historiografia local. Des del número 124 l’Institut Ramon Muntaner i la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana són els responsables de la seva direcció i gestió. Ha comptat amb la col·laboració d’un ampli i actiu consell assessor d’especialistes pluridisciplinars amb una notable representació territorial, i amb el suport econòmic de les quatre diputacions catalanes, la Generalitat de Catalunya, la Fundació Mútua Catalana i la Fundació Josep Irla.

La implicació de tots ells i el balanç positiu d’aquests darrers anys ens anima a fer un pas endavant i a obrir, a partir del número 175, una nova etapa amb modificacions en el disseny i l'estructura de la publicació i una ampliació de les seves pàgines. És doncs un bon moment per parlar en aquest acte del que ha representat aquest període, de com enfoquem el futur i de debatre sobre la utilitat i la necessitat d’articular i difondre la història des dels àmbits locals.