Els orígens de l’època contemporània, eix de la II Jornada sobre Historiografia Local

Atac a la inquisició
1820. Atac a la seu del Tribunal de la Inquisició de Barcelona. Làmina d'Hippolyte Lecomte (AHCB)
El pròxim 9 de novembre, dissabte, tindrà lloc a l'Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (plaça de la Catedral, s/n, de Lleida) la segona Jornada sobre Historiografia Local, que estarà dedicada als orígens de l'època contemporània --primera meitat del segle XIX--, en homenatge a Josep Fontana.

La jornada, organitzada per la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, l'Institut Ramon Muntaner i l'Institut d'Estudis Ilerdencs (Fundació Pública de la Diputació de Lleida), planteja set ponències que analitzaran la contribució local i comarcal sobre aquest període, fonamental per a entendre l’època contemporània.

S'hi abordaran els temes dels conflictes bèl·lics, les transformacions al camp, els poders locals i la revolució liberal, la protoindústria i el procés d’industrialització, el món del treball i també els corrents culturals i la circulació d’idees.

Volem aprofitar la temàtica triada per retre homenatge a l’historiador Josep Fontana, que des de la seva pràctica sempre va defensar la importància de la historiografia local.