Patrimoni oblidat, memòria literària

Un projecte de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i l’Institut Ramon Muntaner

L’exposició Patrimoni oblidat, memòria literària vol posar en relació elements patrimonials (entenent el patrimoni en un sentit molt ampli), ja desapareguts o bé abandonats o ruïnosos –o que en un determinat període històric ho van ser–, amb textos literaris que s’hi han referit. El nostre patrimoni més afeblit es presenta així contemplat des de la memòria, la descripció, la interpretació o la creació literària. Amb el doble acompanyament d’imatge i paraula, la mostra ens ajuda a conèixer, entendre i valorar els testimonis del passat dels nostres pobles i ciutats.

El projecte es plantejà des de l’inici amb una visió oberta i no restrictiva en relació amb gèneres i tipologies, no condicionat per cànons, perioditzacions o jerarquies, fet que ha permès incorporar textos d’autors molt variats, uns de molt coneguts i d’altres que no tant, d’àmbit general o vinculats a àrees territorials concretes. Les visions literàries que aporten, quan posen els ulls en llocs concrets, enllacen amb la geografia i la història, amb la memòria i el coneixement, matèries que determinen les activitats habituals dels centres i instituts d’estudis locals i comarcals. Es tracta d’una aportació més, amb voluntat de suma, als esforços que els darrers anys s’han dut a terme arreu amb l’afany de vincular territori i literatura.

L’exposició itinerant és part d’un projecte més ampli que inclourà també una pàgina web amb més elements patrimonials i textos dels que ara es mostren. La Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i l’Institut Ramon Muntaner, amb el suport i la col·laboració de nombroses institucions, entitats i persones, han volgut contribuir a fer conèixer millor els nostres territoris, el seu patrimoni i la seva literatura, a promoure localment la lectura, l’estudi i la divulgació i a estimular la creació de noves obres literàries, que configurin, per al present i per al futur, saber, bellesa i reflexió.

Exposició a Sant Antoni de Calonge. Foto: Antoni Illa

PLAFONS DE L'EXPOSICIÓ

Introducció

Crèdits

En lluita i diàleg amb el paisatge: plafó 1  plafó 2 plafó 3 plafó 4

El pes de la història: plafó 1  plafó 2  plafó 3  plafó 4

El clam silenciós de les pedres: plafó 1  plafó 2  plafó 3  plafó 4

La memòria de la vida social: plafó 1  plafó 2  plafó 3plafó 4

Les ruïnes com a símbol de la terra: plafó 1  plafó 2  plafó 3  plafó 4

PÀGINA WEB DE L'EXPOSICIÓ