Espai i festa

Coincidint amb el bicentenari de la Festa Major de Gràcia, celebrat el 2017, els Grups de Recerca Local de Barcelona, amb la direcció de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i de l’Institut Ramon Muntaner, van dur a terme una acció de recerca entorn la tradició festiva d’ornamentar l’espai urbà barceloní.

Aquesta iniciativa va tenir com a resultat una àmplia recollida de documentació sobre el tema, en alguns dels casos inèdita.

L’Exposició “Espai i festa. La transformació festiva de l’espai urbà a les viles i als barris de Barcelona”  ofereix una documentada i extensa panoràmica del que és i ha estat històricament, a les viles u als barris de Barcelona, el costum de guarnir les places i els carrers amb motiu de festa. Amb un contingut eminentment visual, la mostra exposa una selecció d’imatges de guarnits festius provinents dels fons fotogràfics dels Grups de Recerca Local de la ciutat, de diversos fons privats, de la xarxa d’arxius de districte i de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

L’exposició pretén donar a conèixer la vigència i posar en valor aquesta manifestació social i acció creativa, reconeixent la feina dels qui la van fer i encara la fan possible.

Engrescar les comissions de festes i el veïnat, a recuperar i a impulsar aquesta expressió i tradició festiva, en els llocs on tradicionalment es feia o s’ha fet mai, són els propòsits i els anhels de les institucions, entitats i persones que han concebut i han fet possible aquesta exposició.

Inauguració de l’exposició (20 de febrer de 2019)

L’exposició es va inaugurar el 20 de febrer de 2019 a la seu de la Fundació Festa Major de Gràcia, on va començar una itinerància de dos anys durant la qual es va programar a quinze espais de Barcelona.

PLAFONS

Crèdits

Mapa

L’espai i la tradició d’ornamentar-lo: plafó 1  plafó 2

L’espai ornamentat: plafó 1  plafó 2  plafó 3  plafó 4

Tipologies i materials d’ornamentació: plafó 1  plafó 2 plafó 3  plafó 4

Els destinataris i els autors dels guarnits: plafó 1  plafó 2